Tongproblemen

Een nachtmerrie van een ruiter of amazone in de wedstrijdsport: tongproblemen bij je paard. Hoe ontstaan tongproblemen bij paarden en hoe kun je deze oplossen?

Oorzaak tongproblemen bij paarden

Een tongprobleem bij een paard kan zich op vele manieren uiten. Sommige paarden steken hun tong aan een kant uit, terwijl anderen hun tong juist recht naar beneden iets uit de mond laten hangen. De oorzaak van een tongprobleem is soms lastig te achterhalen. Wondjes aan de wangen of slijmvliezen, door bijvoorbeeld scherpe haken, kunnen ervoor zorgen dat een paard zijn tong anders gaat gebruiken. Ook het zachte gedeelte van de kaak waar geen tanden of kiezen zitten, ook wel de lagen genoemd, kan beschadigd zijn. Dit kan blijvende pijn veroorzaken, door bijvoorbeeld botwoekeringen. Vaak wordt de neusriem bij tongproblemen strakker gedaan, wat de pijn juist verergert.

Sequester-tongproblemen

Wolfskiezen

Ook wolfskiezen kunnen pijn veroorzaken en daarmee zorgen voor een onrustige tong. Wolfskiesjes zijn hele kleine en vaak scherpe kiesjes die voor of tegen de eerste boven en/of onderkies van je paard aan liggen. In sommige gevallen zitten deze nog verborgen onder het tandvlees, waardoor ze lastig te herkennen zijn. Wanneer een bit hier tegenaan komt is dit vanzelfsprekend erg pijnlijk. Deze zogenaamde blinde wolfskiesjes zitten meestal alleen in de bovenkaak, maar in enkele gevallen kunnen deze ook in de onderkaak van een paard zitten.

Wolfskiesjes

Snijtanden

Wanneer snijtanden scheef worden afgesleten heeft dit effect op de beweging van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak. Deze ligt hierdoor meer richting een bepaalde kant, waardoor een paard als reactie de tong aan een kant eruit laat hangen.

Scheve beet

Bitproblemen

Als de tong te weinig ruimte heeft tussen de boven- en onderkaak kan dit een oorzaak zijn voor het naar beneden laten hangen van de tong. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een te dik bit bij een relatief dikke tong.

Spierproblemen

Het tussen de snijtanden vastzetten van het puntje van de tong kan ook veroorzaakt worden door ongemak van de spieren en gewrichten in de nekregio. Een tandheelkundige behandeling gevolgd door een behandeling door een fysiotherapeut is hierbij dan de aangewezen route.

Tongpathologie

Een primair probleem aan de tong en het tongbeenskelet zelf kan natuurlijk ook een reden zijn voor een paard om onrustig te zijn met zijn tong.

Ineens tongproblemen? Schakel je paardentandarts in!

Als je paard nooit problemen met de aanleuning heeft of nog nooit tongproblemen heeft gehad, is het zaak dat je je tandarts zo snel mogelijk inschakelt wanneer je paard tongproblemen laat zien. Bij acute problemen met de tong van je paard bij het rijden heeft dit vaak een duidelijke en soms pijnlijke oorzaak. Als de oorzaak acuut is, geeft dit de meeste kans op herstel na een goede behandeling, omdat een paard nog niet gewend is aan het lopen met zijn tong eruit. Wanneer een tongprobleem eenmaal gewoonte is, is het erg lastig om dit probleem weg te halen.

Dat het belangrijk is om de oorzaak van het tongprobleem te achterhalen is inmiddels duidelijk. Is er iets veranderd bij je paard? Een ander bit, ander zadel of hoofdstel kan namelijk voor reactie zorgen. Zo is een hoofdstel met een neusriem die voor het paard plezierig is vastgemaakt, een passend bit en een passend zadel heel belangrijk. Als het gebit nagekeken en behandeld is door de paardentandarts, schakel dan een bitfitter in om het juiste bit en hoofdstel aan te passen.